30.01.2009
Berzni komentar 02.03. - 06.03.2009

Globalna kriza kombinovana sa problemima svojstvenim Balkanu polako se počinje osjećati i u BiH. Dešavanja u svijetu ne daju naznake o skorom oporavku tržišta, povjerenje potrošaća je na jako niskom nivou u SAD-u i Velikoj Britaniji. Lideri ovih zemalja pokušavaju naći izlaz iz krize i pomoći ekonomiji. BiH počinje da osjeća stisak krize, problemi u Zavodu za penziono osiguranje (PIO/MIO)  mogli bi voditi do velikih društvenih problema i socijalnih nereda. Neredi, verbalne uvrede i prijetnje otkazima u Privrednoj Banci FBiH nikako nisu nešto čime bi se političari trebali baviti ovih dana, ali ipak to izgleda važnije od ekonomskih problema.  

Britanski premijer Gordon Brown rekako je ono što svi misle i govore, a ipak rade sasvim suprotno. Brown je zatražio od SAD da ne krene u borbu protiv krize protekcionizmom već da bude globalni lider i povede svjetsku ekonomiju u prosparitetno bolje sutra. Paket pomoći koji je Kongres odobrio američkom predsjedniku Obami početno je sadržavao takozvanu „Kupuj Američko“ klauzulu, ali je ona početna klauzula ipak ublažena. Iako ublažena i takva je odaslala pogrešan signal najznačajnijim trgovinskim partnerima SAD-a, Kanadi i Meksiku, kao i ostalim vladama zemalja najviše pogođenih krizom.

Proteklih nekoliko dana u BiH odjekuje vijest o mogućem slomu penzionog sistema. Naime, Zavod penziono-invalidskog osuguranja već posuđuje novac od banaka da bi izmirio obaveze prema korisnicima. Broj penzionera u FBiH se svakodnevno povećava u odnosu na broj radnika, a to trenutni sistem vodi do kolapsa. Veliki broj firmi ne izmiruje obaveze prema Zavodu, takođe veliki broj radnika u inozemstvu očekuje otkaze što po zadašnjem proračunu znači da je moguće da već u avgustu ponzioneri ostanu bez svojih penzija.

Globalni bankarski sektor je uzdram gubicima i krizom, a u BiH je uzburkan verbalnim napadom na Finansijsku policiju u Privrednoj Banci FBiH, u sve ovo se umiješao i SDP-ov Klub poslanika u Predstavničmo domu Parlamenta BiH koji traži smjenu direktora. Visokokamatni hipotekarni krediti na Zapadu su vodili do globalne krize, ali to nikako ne znači da je BiH kao mala zemlje pošteđena. I umjesto da političari i bankari naprave plan oporavka i smanjenja efekata krize oni trenutno najvažniji problem koji pogada zemlju zaobilaze.

Društvo za upravljanje investicijskim fondovima PROF-IN d.o.o. Sarajevo
Adresa:
Mehmed Paše Sokolovića 15, Sarajevo
telefon: +387 33 263 300; +387 33 277 270
fax: +387 33 263 302
e-mail: prof-in@prof-in.ba
Copyright PROF-IN 2009.
Designed by europroNET