17.09.2014
ALIBABA - POTENCIJALNO NAJVEĆI IPO U HISTORIJI

Pažnja investitora je posljednjih dana usmjerena na dešavanja vezana za IPO Alibabe - kineskog giganta na polju e-commerce-a. Kompanija će se trgovati po tickerom BABA na New York Stock Exchange. Inicijalno definirana cijena IPO-a je bila u rasponu između $60 i $66, ali je naknadno revidirana i postavljena u raspon $66 - $68. Po cijeni od $68, Alibaba bi prikupio više od $25 milijardi, sa tržišnom kapitalizacijom oko $168 milijardi. Po ovoj kapitalizaciji, Alibaba bi bio najveći IPO-u: ispred Agricultural Bank of China koja je prikupila $22.1 milijardu i čija je tržišna kapitalizacija prilikom izlaska na tržište 2010. godine iznosila $133 milijarde.

 

Prošle godine, kompanija je ostvarila $7,9 milijarde prihoda i EBIT od $3,8 milijarde. Posljednji dostupni podaci za 2014. godinu pokazuju impresivan rast prihoda u drugom kvartalu za 46% na $2.54 milijarde. Alibaba bilježi porast i u segmentu mobilnog e-commerca koji čini jednu trećinu ukupno protrgovanih roba i u snažnomje porastu. Alibaba ima dobre izglede za rast s obzirom na rastuću kinesku srednju klasu, koja ju čini najvećom bazom potrošača u području e-commerce-a. U prospektu Alibabe se navodi procjena da će kineska online trgovina rasti 27% godišnje u periodu 2014 - 2018.,  što bi Kinu učinilo najvećim svjetskim tržištem u dijelu online trgovine.

 

I prije nego je izašao na tržište, Alibaba predstavlja problem za američke tech kompanije. Veliki interes za IPO Alibabe je uzrokovao rasprodaju tech dionica, kako bi se osigurao novac za IPO, ali i smanjila eksponiranost spram tech sektora. Tako su juče cijene dionica Ebaya i Amazona pale 2%, NASDAQ Composite Index 1%, dok na ostatku tržišta nisu zabilježene značajnije promjene. Alibaba, u trenutnim okolnostima, teško može ugroziti Amazon na američkom tržištu, ali svakako može skrenuti fokus investitora sa svojih američkih rivala u segmentu e-commerca.

 

Problem o kojem se najčešće govori vezano za Alibaba IPO je da investitori kupujući dionice Alibabe zapravo kupuju udio u kompaniji registriranoj na Kajmanskim otocima, a koja je ugovornimodnosom kontrolira kompaniju u Kini. Razlog za ovakvu holding strukturu, poznatu i kao variable-interest entity, jesu restrikcije kineske vlade vezane za strano vlasništvo u domaćim kompanijama. Iako je model variable-interest entity već isproban od strane nekih kineskih kompanija izlistanih u Americi, jedna od njih je i Baidu Inc., ovakva struktura predstavlja izvjestan rizik za potencijalne ulagače.

 
Senada Smajic Ermacora

 

 

 

Društvo za upravljanje investicijskim fondovima PROF-IN d.o.o. Sarajevo
Adresa:
Mehmed Paše Sokolovića 15, Sarajevo
telefon: +387 33 263 300; +387 33 277 270
fax: +387 33 263 302
e-mail: prof-in@prof-in.ba
Copyright PROF-IN 2009.
Designed by europroNET